czwartek, 31 stycznia 2013

Ciasto marchewkowe




Skladniki:*
330 g maki orkiszowej
2 lyzki cynamonu
1 czubata lyzka proszku do pieczenia
1 lyzeczka stewii w proszku
4 jajka
100 ml oliwy z oliwek
skorka z 1 pomaranczy
skorka z 1 cytryny
3-4 duze marchewki
2 lyzki mleka
100g orzechow pekana lub wloskich + kilka do ozdoby


Frosting:
100g masla**
3 czubate lyzki trzcinowego cukru pudru***
sok z polowy cytryny
150g serka philadelphia light
*tortownica o srednicy 25cm
**uzylam jogurtowego masla Weight Watchers z mniejsza zawartoscia tluszczu
*** dostepny w sklepach ze zdrowa zywnoscia lub np. tu



Jajka ubijamy razem ze skorka cytryny i pomaranczy. Nastepnie dodajemy make, cynamon, proszek do pieczenia, oliwe i stewie. Miksujemy. Marchewki scieramy na tarce o drobnych oczkach, a orzechy siekamy lub blendujemy na male kawalki. Dodajemy do pozostalych skladnikow. Miksujemy i jesli ciasto jest zbyt geste dodajemy mleko. Wlewamy do tortownicy nasmarowanej maslem lub wylozonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 65-70 minut w 160 stopniach z termoobiegiem.

Skladniki na frosting ubijamy na puszysta mase i kiedy ciasto przestygnie smarujemy caly wierzch. Mozemy rowniez ozdobic je kilkoma orzechami. Wkladamy do lodowki na kilka godzin lub cala noc.




18 komentarzy:

  1. Uwielbiam marchewkowe najbardziej ze wszystkich ciast :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Boskie ciasto, uwielbiam! :) Wygląda pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziekuje Dziewczyny! smakuje bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam takie ciasto:) boskie zdjęcia:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja tej jesieni upiekłam swoje pierwszy marchewkowe ciasto i muszę przyznać, że bardzo je polubiłam. Twoje wygląda bardzo apetycznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ta polewa faktycznie wygląda nieziemsko, a jak się trzyma :)
    Też uwielbiam ciasto marchewkowe, jest takie.. pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to wszystko zasluga masla :) mozna wsadzic do zamrazarki zeby stezalo szybciej :)

      Usuń
  7. wygląda obłędnie :) chętnie skusiłabym się na kawałek. A propo świetnie wpisuje się do mojej akcji Gotuj sezonowo (durszlak), do której serdecznie cię zapraszam :) pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda bardzo apetycznie i elegancko :)

    OdpowiedzUsuń
  9. oj ja tez uwielbiam marchewkowe, a Twoje Karolina wyglada zachwycajaco i uroczo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzieki Ola ! :)

      P.S. Gdzie Twoje przepisy? Czekam i czekam...

      Usuń
  10. Wspaniałe, uwielbiam ciasta marchewkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo się cieszę, że Ci smakuje ten marchewkowiec. Super wygląda przyozdobiony orzechami pekan. Zawsze żałuję, że są trudno dostępne i wciąż mało popularne w Polsce (pewnie ze względu na jednak nie najniższą cenę).

    Serdecznie pozdrawiam,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  12. Dziś cały dzień chodziło za mną "coś słodkiego" zjadłam chyba kilogram różnych słodkości, a wystarczyłby kawałek takiego ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wystarczylby na pewno :) a poza tym nie trzeba miec wyrzutow sumienia, bo ciasto nie zawiera bialego cukru :)

      Usuń

Bedzie mi bardzo milo, jesli zostawisz komentarz. Dziekuje! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly