środa, 25 września 2013

Krem z pieczonej dyni i marchwi





Skladniki:

500g purée z pieczonej dyni (u mnie dynia hokkaido)

2 marchewki

1 ziemniak

1,5l bulionu warzywnego

pol lyzeczki soli

1 zabek czosnku

szczypta bialego pieprzu

szczypta kardamonu

szczypta pieprzu cayenne

szczypta cynamonu

kilka plastrow chorizo

odrobina oliwy z oliwek




Dynie przekroic na pol i posmarowac oliwa z oliwek. Piec przez okolo 50 minut w 180 stopniach.

Marchew obrac i pokroic w plastry i rowniez wlozyc do piekarnika na okolo 35 minut, az zrobi sie miekka.

Upieczone warzywa zmiksowac na purée i wrzucic do gotujacego sie bulionu. Gotowac przez kilka minut, a nastepnie dodac ugotowanego ziemniaka. Dodac wszystkie przyprawy wraz z przecisnietym przez praske czosnkiem i jeszcze raz wszystko razem zmiksowac.

Na suchej patelni uprazyc plastry chorizo, zeby byly chrupiace. Zupe podawac z chipsami chorizo i opcjonalnie z grzankami.






3 komentarze:

  1. mmm.. ja tam lubię zupy, jak wiem, że nie czeka mnie drugie danie, albo ciężkie drugie danie :)
    Kolor zachwyca :)

    OdpowiedzUsuń
  2. u mnie zupa z dyni właśnie się gotuję :) uwielbiamy ją wszyscy rodzinnie

    OdpowiedzUsuń

Bedzie mi bardzo milo, jesli zostawisz komentarz. Dziekuje! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly