niedziela, 20 października 2013

Banana bread. Chlebek bananowy.


Chlebek bananowy to wedlug mnie najlepsze na swiecie wykorzystanie zbyt dojrzalych bananow. Nie ma nic lepszego niz gorace kakao i kromka takiego chleba na sniadanie. Od razu mamy wiecej energii, a przy okazji lepszy humor. Jesli jeszcze nie probowaliscie, to najwyzsza pora, bo chlebek jest pyszny, a robi sie go naprawde szybko.


Skladniki:

(oryginalny przepis pochodzi ze strony BBC Food)

285 g maki orkiszowej

1 lyzeczka proszku do pieczenia

1 plaska lyzeczka soli

2 duze jajka

4 bardzo dojrzale banany (najlepiej z brazowa skorka)

2 lyzeczki stevii lub 100g cukru trzcinowego

1 laska wanilli

2 lyzki soku z cytryny

85ml mleka odtluszczonego

100g zimnego masla

*proporcje na forme o wymiarach: 22cm/12cm




Banany blendujemy lub rozgniatamy widelcem na gladka mase. W glebokiej misce ubijamy maslo razem z cukrem lub stevia i ziarenkami wanilii. Dodajemy zmiksowane banany, jajka, mleko i sok z cytryny. Mieszamy. W osobnym naczyniu mieszamy make, sol i proszek do pieczenia, a nastepnie dodajemy do masy. Wszystko razem jeszcze raz miksujemy.

Forme smarujemy maslem i wlewamy do niej mase. Mozemy na wierzchu polozyc dodatkowo plasterki bananow, orzechy lub rodzynki. Pieczemy przez okolo godzine w 180 stopniach z termoobiegiem (chlebek powinien wyrosnac ponad forme i nabrac brazowego koloru).




5 komentarzy:

  1. Przepadam za chlebkami bananowymi, nie wiem czy to tylko ja tak mam, ale wyczuwam w nich coś z piernika :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, podobają mi się te plasterki banana na wierzchu. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. kuurcze, ale on ma skórkę z wierzchu <3 wygląda na taaaaką chrupiącą :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Bananowego chlebka jeszcze nie próbowałam. Chętnie to zmienię:)

    OdpowiedzUsuń

Bedzie mi bardzo milo, jesli zostawisz komentarz. Dziekuje! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly