środa, 30 kwietnia 2014

Placki z kaszy bulgur z wędzonym łososiem




Składniki:

100g ugotowanej kaszy bulgur

2 średnie jajka

łyżka mąki pełnoziarnistej

szczypta soli

szczypta pieprzu

szczypta gałki muszkatołowej

pół łyżeczki siemienia lnianego

łyżka oleju z pestek winogron

łyżka chudego twarogu

łyżeczka jogurtu naturalnego

odrobina szczypiorku

1 rzodkiewka

1 mały plaster łososia wędzonego


Kaszę miksujemy z jajkami, mąką i siemieniem lnianym. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową i smażymy na łyżce oleju z obu stron przez parę minut do uzyskania złotawego koloru. Pamiętajmy, żeby patelnia była dobrze rozgrzana, inaczej placki mogą przywierać i się rozpadać.

Przekładamy placki na talerz, smarujemy twarogiem wymieszanym z jogurtem. Kładziemy na wierzch łososia, posypujemy szczypiorkiem i pokrojoną w plasterki rzodkiewką.



1 komentarz:

  1. ale cudo! :)
    Wyglądają super, ja bym z chęcią wszamała :)

    OdpowiedzUsuń

Bedzie mi bardzo milo, jesli zostawisz komentarz. Dziekuje! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly