środa, 9 kwietnia 2014

Sałatka z kaszą bulgur, krewetkami, szpinakiem i rzodkiewką


Trochę zapomniana, a może trochę niedoceniana wcześniej kasza bulgur dopiero od niedawna wraca na nasze stoły. Może za sprawą trendu, ale pewnie też za sprawą poszerzonej nieco świadomości na temat jedzenia. W każdym razie dobrze, że powraca, bo jest nie tylko smaczna, ale niesamowicie zdrowa i -uwaga, magiczne słowo-dietetyczna, ze względu na niski indeks glikemiczny. Spróbujcie koniecznie tej bardzo orzeźwiającej i przede wszystkim sycącej sałatki z zastosowaniem kaszy, która jest prawdziwą bombą witamin i składników odżywczych.

Składniki:

150g kaszy bulgur

1 cytryna

odrobina natki pietruszki

5 rzodkiewek

garść liści szpinaku

3 łyżki oliwy z oliwek

200g gotowanych krewetek

2 łyżki orzechów piniowych

sól, pieprz

szczypta pieprzu cayenne



Kaszę zalewamy ciepłą wodą i zostawiamy na około 2 godziny, do momentu aż zrobi się miękka. Dokładnie odcedzamy. Krewetki obieramy i dodajemy do kaszy. Dodajemy skórkę i sok wyciśnięty z jednej cytryny, oliwę, liście szpinaku, rzodkiewkę pokrojoną w cienkie plastry i posiekana pietruszkę. Orzeszki prażymy na suchej patelni i posypujemy nimi sałatkę. Doprawiamy solą, pierzem i pieprzem cayenne, mieszamy.

*oryginalny przepis tu

3 komentarze:

  1. cudowne zdjęcia! :)
    Nie miałam okazji jeść jeszcze takiej kaszy, no ale.. :) wszystko przede mną!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham krewetki, w tej sałatce wyglądają bardzo apetycznie :)
    też niedawno robiłam ale mam ochotkę na więcej :)

    OdpowiedzUsuń

Bedzie mi bardzo milo, jesli zostawisz komentarz. Dziekuje! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly